Jedną z najważniejszych roślin uprawianych na terenie naszego kraju jest rzepak. Będący rośliną oleistą stanowi podstawę produkcji nie tylko oleju, ale i margaryn oraz tłuszczów kuchennych, mając zastosowanie także w innych dziedzinach przemysłu. Jest produktem niezbędnym do produkcji pokostu, paliwa do silników wysokoprężnych, czyli biodiesla, ale też w produkcji płyt pilśniowych a także i opału do kotłów parowych. Ze względu na fakt, iż rzepak jest rośliną bardzo lubiącą gleby żyzne, głębokie, zasobne zarówno w wapń, jak i próchnicę, o stałym pH, zawsze wyższym aniżeli 6,0, dlatego też wymaga odpowiednich środków pozwalających na utrzymanie wspomnianych parametrów. Rzepak ozimy wymaga szczególnie dużej ilości składników pokarmowych.
Tylko odpowiednia ilość azotu oraz potasu pozwala na uzyskanie oczekiwanej ilości plonów. Jednakże nie bez znaczenia są także i inne pierwiastki, które muszą występować w glebie, aby zabezpieczyć odpowiedni rozwój rośliny, takie jak chociażby bor, siarka, miedź, mangan czy też molibden. Ze względu na wspomniane wymagania, najlepszą opcją jest zastosowanie nawozów szerokoskładnikowych, dających możliwość uzupełnienia na uprawianym terenie, wszystkich składników potrzebnych do odpowiedniego rozwoju rzepaku ozimego. Rzepak bardzo dobrze reaguje, na nawożenie przedsiewne fosforem oraz potasem, który zmieszany z glebą, jest wykorzystywany szczególnie w okresie jesiennym, zwiększając tym samym odporność rośliny na mróz. Wiosenne nawożenie to przede wszystkim azot, ale także i siarczan amonu lub saletra amonowa z borem, dostarczająca odpowiednie ilości niezbędnej siarki.